Місіонер милосердя пожиттєво


З нагоди Ювілейного Року Милосердя у 2016 р. Папа Франциск призначив 800 священиків, які стали місіонерами Милосердя. Це представники єпархій та церковних структур цілого світу, які отримали від Папи владу відпускати гріхи, які входять до компетенції лише Святого Престолу. Одним з таких місіонерів є о. Василь Іванів, редемпторист.

У неділю, 17 вересня 2017 р. ігумен монастиря св. Йосифа о. Андрій Цікало урочисто перед парафіянами передав о. Василю папський документ, який підтверджує пожиттєво право відпускати гріхи, які, згідно канонічного права, може відпустити лише Апостольська Столиця.

До цих гріхів за латинським і східним правом належать зневаження або осквернення Пресвятої Євхаристії, несанкціоноване рукоположення єпископа (покарання несуть як нововисвячений єпископ, так і єпископ, який уділяв рукоположення), пряме порушення сповідником таємниці сповіді, фізичне насильство над Римським Понтифіком. Крім того, розглядається і випадок, коли священик незаконно дає відпущення гріхів своєму співучаснику у гріху проти шостої заповіді: «Розрішення спільника у грісі проти чистоти є неправосильним, окрім у небезпеці смерті» (ККСЦ 730). Канон 1457 говорить: «Священик, який розрішив спільника в грісі проти чистоти, повинен бути покараний великою екскомунікою». 

Безпосередньо вірних Греко-Католицькій Церкві стосується канонічний припис, згідно якого Апостольському Престолові застерігається право розрішати від прямого порушення таємниці сповіді та розрішення спільника у грісі проти чистоти.