Візит патріарха Святослава до Білорусі


1 жовтня 2017 року в столиці республіки Білорусь відбулася насправді історична подія – у храмі св. праведного Йосифа Обручника (БГКЦ) Патріарх Святослав Шевчук, очільник УГКЦ відслужив Божественну Літургію. 


Важливою є ця подія, власне, через те, що саме на білоруських землях мали місце надзвичайно важливі події Унійної Київської Церкви – тут, в Бресті, в 1596 році відбувся історичний вибір Церкви в сторону єднання із Апостольским Престолом, цю землю окропив своєю кров’ю мученик за єдність  - Йосафат Кунцевич, архієпископ Полоцький, тут відбулася реформа Василіянського Чину (цього року святкуємо 400 років) та багато інших славних діл Господніх бачив цей край. Із приходом Російської Імперії, Унійна Церква на Білорусі, як і на більшій частині України, була знищена. Людська сила, однак, не здатна знищити справи Бога, так і ми нині бачимо відродження Греко-Католицької Церкви на Білорусі.


Блаженіший Святослав у своїй проповіді сказав такі слова: «Навіть мій великий попередник, праведний митрополит Андрей Шептицький, не мав такої можливості відслужити Архиєрейську Божественну Літургію тут, на цих землях. Я вже не згадую про роки комуністичного переслідування, де про нашу Церкву не можна було навіть згадувати. А сьогодні це стається: саме нам Господь Бог дав цю благодать і для нас, разом із нами, чинить це чудо, на яке чекали цілі покоління греко-католиків Білорусі».


Для того, щоби взяти участь у Архиєрейській  Літургії до Білорусі зі Львову прибули два редемпториста – брати Василь Чавага та Сяргєй Ганчаров, який є родом із Мінську. Студенти мали змогу не тільки взяти участь у молитві а також поспілкуватися та підтримати вірних греко-католиків білорусів та українців, які проживають в цій країні.


Насправді великою є душпастирська потреба для греко-католицьких громад на Білорусі, тому запрошуємо всіх присвятити трішки часу для молитви за Греко-Католицьку Церкву на білоруській землі. 


бр. Сяргєй Ганчаров, редемпторист