Перша Літня Іконописна школа у Любечі


15-25 липня 2017 року у древньому містечку Любеч на Чернігівщині у приміщенні реабілітаційного центру "Преображення" відбулася перша Літня Іконописна Школа ім. А. Шептицького, організована місійними сестрами Редемптористками та Тарасом і Оксаною Марків за сприянням отців Редемптористів, які протягом школи також духовно супроводжували її учасників – вихідців з різних куточків України: Київщини, Хмельниччини, Тернопільщини, Львівщини та Чернігівщини.


А о. Андрій Хацко, поряд з тим, що ділився з нами духовним словом під час ранішньої та вечірньої молитви, сам також сидів за мольбертом по 6-7 годин щодня і разом з усіма учасниками школи вчився писати ікону Христа Пантократора у давній візантійській техніці чотирьохколір’я, в якій працює наш іконописець Тарас Марків.


Окрім практичних занять, учасники школи мали можливість глибше пізнати історію та богослов’я східньої візантійської ікони під час лекцій, які читала дружина іконописця, мистецтвознавець за фахом – Оксана. 


Завершення школи ми дружньо та весело відсвяткували на березі Дніпра, по якому вже проходить кордон з Білоруссю. А наступного дня після святкової Божественної Літургії ікони освятив о. Петро Лоза, настоятель парафії св. верх. апп. Петра і Павла у Чернігові.


с. Єлена Герасим, редемптористка, м. Чернігів