Віднова місії у Тернополі


«Щоб закріпити плоди місій, необхідно запроваджувати духовну віднову, тобто віднову місій, і це є характерною рисою Згромадження Редемптористів»

(Генеральні Статути Редемптористів 017 б).


Саме на таку духовну віднову виїхала група редемптористів-місіонерів на чолі з отцем-префектом Віталієм Назаром та братами 5 курсу: Сяргеєм Гaнчаровим, Василем Чавагою, Назарієм Ланьком до міста Тернополя.


***

Коротка історична довідка


Свята місія на парафії Успення Богородиці відбулась два роки тому, осінню 2016. Тепер, згідно згідно із альфонсіаснькою традицією прийшов час провести віднову місії, метою якої є пригадати вірним таїнства спасіння і відновити віру.

***


Віднова місії «Святі Таїнства»тривала чотири дні – від четверга 15 березня до 18 березня 2018 року.


Розпочалася місія 15 березня у вечері. В цей день Згромадження Редемптористів вшановує святого Климентія Гофбауера. Отож, під духовним покровом нашого отця, ми розпочали віднову. На Літургії проповідував отець Віталій Назар про Таїнство Хрещення і Миропомазання, яке мало на меті пригадати усім, що християнин по Хрещенні є членом Христового Тіла, яким є Церква і покликаний наслідувати Христа завдяки дару Святого Духа отриманого під час таїнства Миропомазання. Після науки усі вірні мали змогу відновити свої хресні обітниці.


Брати-студенти також провели зустріч із місцевою молодіжною спільнотою «Світло Марії», яка діє при храмі. Глибокі науки, цікаві приклади і завдання запалили молоді серця до активної участі і комунікації.


16 березня. Зранку, після Утрені і Панахиди за померлих була виголошена місійна наука про Тайну Покаяння. Бр. Василь Чавага, в доступний і одночасно глибокий спосіб, представив зібраним у храмі людям біблійні основи цього таїнства, яке полягає у постійному наверненні і очищенні серця. Христос є той, хто звільняє людину від гріха. На прикладі новозавітньої історії із розслабленим, місіонер підкреслив необхідність покаяння у християнському житті.


У вечері після Літургії Наперед Освячених Дарів місійну науку про Таїнство Євхаристії проповідував отець Віталій Назар. Отець наголосив, що Пресвяту Євхаристію можуть приймати люди, які примирені зі своїми ближніми. Євхаристія має допомагати нам зберігати злуку з Христом і продовжувати його місію у поширенні Царства Божого. Також місіонер наголосив, що дане Таїнство є також і для тих, кого відкидає суспільство – ворогів і людей, які мають недобру репутацію у суспільному житті і яких нам часто непросто простити і прийняти.


Закінчився день молитвою Хресної Дороги, яку провадила молодь «Світло Марії».


17 березня. На двох ранкових Літургіях проповідувалось про Таїнство Священства. Священик у житті християнина займає дуже важливе місце. Як посередник між Богом і людьми він є служителем Таїнств. Без священика неможливо уявити церковного життя.


Братом Назарієм Ланьком було наголошено на різних аспектах Таїнства священства, зокрема таких як: особливості служіння і покликання священика, його завдання, тощо. На основі різних прикладів було представлено небесне джерело священичого покликання, а також важливість святості для священика і молитви за священиків та покликання до священичого стану.


В цей день відбулась також молитовна зустріч із членами Братства МБНП та «Матері в молитві». Зустріч провів отець Віталій Назар.


В обід брати-студенти: Сяргєй Ганчаров та Василь Чавага провели зустріч із дітьми катехитичної школи, яка діє при парафії. Темою наук була: «Святість».


Ввечері, після вечірні, місійну наку про Таїнство Єлеопомазання виголосив брат Сяргєй Ганчаров. В народі побутує думка, що дане таїнство є «на смерть». Цю загальну тенденцію було розвіяно в науці брата. Зокрема брат наголосив, що дане Таїнство є на зцілення душі і тіла. Христос є Божественним Лікарем. Від людини, щоб прийняти дану тайну, вимагається перебувати в стані ласки і мати сильну віру, що Господь може її оздоровити. Ісус є тим, хто виходить назустріч хворому, Він зробив все для людини, щоб її спасти і тільки від нас залежить прийняти спасенну науку чи ні. Причиною, яка часто не дозволяє людині оздоровитись є занедбання в духовному житті, зокрема гріх, який в гіршому випадку переходить в гріховний стан, звільнити від якого людину може тільки Бог. Наприкінці науки усі вірні мали змогу отримати Єлеопомазання.


Підсумком чергового місійного дня стала зустріч із молоддю. Темою зустрічі була «Молитва».


18 березня. Завершення віднови місії. В неділю на трьох дообідніх Літургіях проповідувалось про останнє Таїнство: «Подружжя». Місіонери пригадували вірним суть цього таїнства, яка полягає на єдності чоловіка і жінки у церковному шлюбі благословенному священиком. Подруги повинні завжди пам’ятати на присутність Бога у їхньому житті і приймати участь у таїнствах Церкви.


Головним підсумком віднови місії стала молитва і благословення під місійним хрестом на церковному подвір’ї, після якої усі учасники віднови місії отримали повний відпуст.


бр. Назарій Ланько, редемпторист