Свято Пресвятої Євхаристії


Ів. 6, 48-54.
Ось я з вами по всі дні аж до кінця віку


Цього тижня на духовній дорозі нашого освячення Церква приготувала нам величне торжество Пресвятої Євхаристії. Те, що ця подія встановлена у другий тиждень після Зіслання Святого Духа, який нагадує початки діяльності першої Церкви, невипадково. Таїнство Євхаристії є особливим знаком, який потверджує правдивість і здійснення слів Христа: „Ось я з вами по всі дні аж до кінця віку” (Мт. 28, 20).

Ісус Христос, заснувавши свою Церкву на землі і доручивши їй місію освячення і спасіння людей в особі апостолів, не залишив її самою. Але як обіцяв, залишився невидимо присутнім разом з нею у Святих Тайнах, а зокрема у Пресвятій Євхаристії під видами хліба і вина. Кожного разу, коли християни збираються на молитву ламання хліба, Христос згуртовує їх довкола себе і єднається з ними у Святому Причастю. „Хто їсть моє тіло й п’є мою кров, у мені перебуває, і я в ньому” (Ів. 6, 56). Тому у нас ніколи не повинно виникати відчуття самотності. Якщо ми не знаходимо підтримки у людей, пам’ятаймо, що з нами завжди є Христос, присутній під видом хліба у кивоті кожного храму, який готовий підтримати нас і зрозуміти. І про це ми не повинні ніколи забувати.

Коли говоримо про Євхаристію, то маємо на увазі не тільки Святе Причастя – Тіло і Кров Ісуса Христа. Євхаристія, це не тільки присутність Ісуса Христа під видами хліба і вина, це найбільша молитва Церкви, бо в ній є присутній живий Христос, який є між нами, вислуховує наші прохання, допомагає нам у різних потребах і готовий захищати нас, коли нам буде загрожувати якась небезпека.

Таїнство Євхаристії нерозривно зв’язане зі Святою Літургією. Його неможливо відділити від неї, бо Євхаристія є плодом і вершиною спільної молитви і без неї не може існувати. Тому Літургія завдяки цьому особливому духовному плоду – безкровній жертві має найбільшу вартість і силу.

Велич і сила Служби Божої полягає у тому, що разом з нами і за нас молиться до Небесного Отця сам Божий Син, котрий впевнено може випросити нам всі ласки, потрібні для нашого освячення і спасіння: „Чого б ви не просили в Отця в моє ім’я, він дасть вам” (Ів. 16, 23). Саме Христос є для християн єдиною дорогою, яка впевнено провадить нас до Царства Небесного: „Я - дорога, правда і життя! Ніхто не приходить до Отця, як тільки через мене” (Ів. 14, 6).

Таїнство Пресвятої Євхаристії, це найбільше і невичерпне джерело Божих скарбів. Коли ми потребуємо зміцнення здоров’я, душевного спокою, мудрості чи терпеливості, чи якоїсь іншої допомоги, або хочемо комусь допомогти, все це ми можемо отримати від Бога завдяки молитві Святої Літургії, бо молитва Церкви, спільна молитва завжди має більшу силу, ніж молитва однієї особи.

Один український місіонер перебував у Хорватії. Деякий час замешкав у місцевого священика. Якось після обіду вони пішли до храму, щоби прийняти Христа у Пресвятій Тайні Євхаристії. Перед церквою місіонер побачив серпи, коси, дзбани. „Що це означає?” – запитав зі здивуванням місіонер. Парох з усмішкою пояснив, що на парафії є гарний звичай, йдучи попри церкву до праці, люди приймають Ісуса у Святому Причастю. І це дуже благословить його парафіян у господарських справах, захищає перед примхами природи і диявола. Хто шанує Ісуса Христа у Святих Тайнах, той отримує велике благословення у житті та праці.

Отож, коли над нами нависне якась небезпека, пам’ятаймо, що ми не самі, а з нами є Христос. Коли відчуємо потребу допомоги чи захисту, особистого зміцнення, користаймо з цієї могутньої молитви – Святої Літургії, серцем якої є Тіло і Кров Ісуса Христа, живий Бог, присутній між нами. Тож черпаймо з неї щедро Божі дари для особистого освячення і спасіння. Довіряймо Йому своє життя, єднаючись з Ним у Святому Причасті, а Він підтримає нас, потішить і подарує нам вічне життя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист