Воскресіння Христове


Ів. 1, 1-17
Радійте всі, що пісню перемоги співаєте


Ісус Христос, котрий прийшов на землю і став людиною, цим зробив важливий видимий крок на зустріч людині після її гріхопадіння, а своїми стражданнями тісно з’єднав людину з собою, щоб привести її до Отця і дарувати їй наново життя вічне. Божий Син, прийнявши людське тіло, в такий спосіб з’єднався з людиною, а потім поглибив цю єдність своїми стражданнями за людські гріхи, а своїм воскресіння навіки з’єднав нас з небесним Отцем. Таким чином Він став єдиним, незамінним посередником між Богом і людиною. Тепер через Христа ми маємо доступ до Отця небесного. У цьому нас запевнює апостол Павло: „Один бо є Бог, і один Посередник між Богом та людьми, людина Христос Ісус, що дав Самого Себе на викуп за всіх” (1 Тм. 2, 5).

Воскресіння Ісуса Христа з мертвих стало завершальним акордом у ділі спасіння людського роду. Воно стало знаком того, що двері раю відчинені для всіх, хто увірує в Ісуса Христа: „Пасха, що райські двері нам відчиняє”. Тому святий Павло звертається до євреїв такими словами: „Отож, брати, маючи завдяки крові Ісуса свобідний вступ до святині, який він нам відкрив дорогою новою і живою, через завісу, що є його тілом” (Єв. 10, 19-20), „бо через нього, одні й другі, маємо доступ до Отця в однім дусі” (Еф. 1, 18).

З’єднані духовно з Ісусом ми беремо участь у всіх плодах його земного життя. „Вчора нас поховано з тобою, Христе; встаємо сьогодні з тобою воскреслим, бо вчора нас з тобою розп’ято. Тож і нас прослав, спасе, у Царстві своїм”. Христос, що страждав і воскрес задля нашого добра, цим Він наблизив нас до себе, тому ми, з’єднані з Ним у хрещенні, наповнені вірою і любов’ю, воскресаємо до нового життя, звільнившись з неволі гріхів і отримавши ласку вічного життя. Апостол Павло виразив це такими словами: „Живу вже не я, а живе Христос у мені. А що живу тепер у тілі, то живу вірою в Божого Сина, який полюбив мене й видав себе за мене” (Гал. 2, 20).

Пасха Христова, це свято перемоги життя над смертю, добра над злом завдяки воскресінню Ісуса з мертвих. Цим славним вчинком Ісус дарував нам прощення гріхів і відкрив ворота до неба, дарував правдиву свободу і вічне щастя. Тому Пасха Христова, це свято також нашої перемоги і радості, надії на краще і щасливе майбутнє, бо завдяки Христові ми маємо певність перемоги над гріхами, спокусами, осягнення життя вічного. Своїм воскресінням Ісус став нашим провідником, посередником у дорозі до Отця. Воскресіння Ісуса повернуло нам гідність дітей Божих, запевнило участь у Царстві Небесному: „Тому ти вже не раб, а син; а коли син, то спадкоємець завдяки Богові” (Гал. 4, 7). Цю пасхальну радість Церква висловлює такими словами: „Воскресіння день, просвітімся люди! Пасха Господня, Пасха – від смерти бо до життя і від і від землі до небес Христос Бог нас перевів, - перемоги пісню співаємо”.

Як правдиве те, що Христос тільки через терпіння осягнув славне Воскресіння, так і правдиве є те, що коли і ми бажаємо осягнути таку славу, то повинні терпеливо нести свій хрест разом з Ісусом. Чим ближче будемо уподібнюватись до Христа на землі, тим більше подібними будемо до Нього у вічності, в славному воскресінні.

Нехай же проміння свята Воскресіння Христового, повного світла і радості, очистить наші серця від гріха і спокус життя, щоб ми, чистим серцем оспівуючи воскреслого на третій день з гробу Христа Спасителя, змогли колись бути гідними цієї вічної радості з воскреслим Христом!

Вітаю всіх з цим радісним святом Воскресіння Христового. Бажаю всім Божих ласк і щедрого благословення, радості і всього того, що кожен мріє отримати як дар від воскреслого Христа.

Зі святковим настроєм піднесімо угору серця і з радістю співаймо переможний гімн правди і життя: „Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах життя дарував!”

Христос Воскрес!

о. Михайло Чижович, редемпторист