Cобор Архистратига Михаїла


„Хто, як Бог” (Лк. 10, 16-21).

1. Свято святого архистратига Михаїла і всіх небесних сил безтілесних можна назвати святом наших небесних захисників, захисників нашої небесної вітчизни. Наші ангели-хоронителі постійно моляться за нас до Бога і випрошують потрібні нам ласки для духовного зміцнення і успішної боротьби зі злими духами – ворогами нашого спасіння. Вони захищають нас своєю невидимою присутністю від всякого зла і чинять безпечною нашу дорогу до неба. Про це запевнюють нас слова псалма: „Бо Він ангелам своїм звелить, щоб хоронили Тебе на всіх путях твоїх. На руках носитимуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь” (Пс. 90, 11-12).

Тому ми урочисто вшановуємо наших небесних захисників – ангелів-хоронителів, які від нашого хрещення аж до смерті, охороняють нас від всякого зла. Вони найбільші наші добродії і найвірніші приятелі: „Ангел Господній стоїть на варті навкруг тих, що його бояться і їх визволяє” (Пс 33, 8).

ПРИКЛАД. Ми знаємо, що кожний християнин має від Бога свого ангела-хоронителя, якого отримує у святому Хрещенні і який перебуває при людині аж до кінця її земного життя. Ангел - хоронитель допомагає людині в різних небезпеках, охороняє від бід і хвороб, а інколи навіть від смерті. Один батько колисав дитину, що спала в колисці. Раптом його охопив якийсь страх, а таємничий голос шепотів йому, що його дитині загрожує небезпека. Але він на це не звернув уваги, по якійсь хвилині він ще чіткіше почув голос: „Встань і скоріше забери дитину з колиски!” Він знову не звернув уваги, а дитина спокійно спала. „Звідки може загрожувати небезпека дитині, коли все спокійно навколо”, - говорить батько сам до себе. Тут знову якийсь внутрішній голос рішуче промовив: „Швидше забери дитину з колиски!”

Тепер він нарешті зробив так, як вимагав голос. Він швиденько взяв дитину і відніс до іншої кімнати. Тільки це зробив, у кімнаті, де була колиска, почувся якийсь шум, виявилось, що рухнула вся стеля. Дитина прокинулась і від сильного шуму заплакала, але тепер вона була у безпечному місці. Почувши шум, прибігла і мати, думаючи, що сталося велике нещастя. А коли побачила, що дитина не пошкоджена, разом із чоловіком щирою молитвою подякувала Господу Богу, коли чоловік розповів, як чудесно була врятована їхня дитина.

Провідником наших небесних захисників є архистратиг Михаїл. Його ім’я Михаїл, яке означає „хто, як Бог” пригадує нам зміст і мету нашого життя, що саме Бог є і повинен буди єдиним джерелом нашого життя і всякого добра. Цей виголос може бути також духовним девізом, гаслом духовного життя кожного християнина. Святий архистратиг найближчий свідок Божої невимовної красоти і доброти, він є для нас чудовим прикладом ревного захисника Божої слави, як на небі, так і на землі. Цим він надихає і нас любов’ю до Бога.

Коли Люцифер спричинив на небі бунт проти Бога, архангел Михаїл своїм окликом „хто, як Бог” зупинив падіння інших ангелів і вказав на Бога, як Подателя життя і всякого добра. Любов до Бога в архангела Михаїла пробудила любов до Бога в інших ангельських силах. Вони запалали ще більшою любов’ю до Того, Хто створив їх. Подібно і в нашому житті одна добра думка, почуте слово про доброту і любов Бога до нас, слово підтримки і розради може захистити нас від гріха, розчарування і гніву у складній ситуації.

2. Постать архистратига Михаїла пригадує нам про важливість імені у духовному житті християнина. Ім’я дитини це не просто пуста фраза, назва для розрізнення осіб. Коли хрестять дитину, їй надають ім’я, вибирають якогось святого, як покровителя. Через хрещення дитина звільняється від первородного гріха і Бог бере її під свою опіку. Вона отримує також свого ангела-хоронителя і додаткову опіку від нього. Отримавши ім’я якогось святого, дитина отримує додаткову, третю опіку від свого святого покровителя. Вибираючи християнське ім’я для дитини, ми помножуємо її духовну опіку, а нехристиянським ім’я ми позбавляємо її додаткової опіки, Божої допомоги і захисту. Чим більше Божої опіки людина отримає, тим менша зла буде зустрічати у житті.

Треба нам, дорогі брати і сестри, наслідувати ту ревність за славу Божу, яку має і завжди виявляє святий архистратиг Михаїл. Ревно молімося до святого Михаїла і всіх ангелів небесних, щоб ми нашим життям завжди поширювали Божу доброту і славу у світі, а щедрий і милостивий Господь буде посилати нам свою поміч і опіку через своїх вірних слуг ангелів-хоронителів, наших небесних захисників.
Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист