Неділя 8-ма по Зісланні Святого Духа


Він змилосердився над ними

Мт. 14, 14-22.


Дорогі! Кожного разу, коли ми слухаємо у храмі або читаємо вдома Слово Боже - Євангеліє, то маємо справу не тільки з релігійним текстом, а зі зверненням Бога до нас. Бог промовляє до нас через слова Євангелія, і через нього пропонує нам свою поміч. В попередні неділі ми чули в Євангелії події, де розповідалося про різні види оздоровлень хворих Ісусом, а тим самим Божої опіки над людьми. Сьогодні ще одна така нагода. Ісус навчав людей, оздоровив хворих, котрих принесли до Нього, а потім чудесно нагодував п’ять тисяч народу хлібом і рибою.


Чудесне розмноження Ісусом Христом п’яти хлібів і двох риб - це ще одне потвердження того, що Бог справді дбає про духовні і тілесні потреби людей, опікується ними. Коли апостоли запропонували Ісусові відпустити людей, щоб самі знайшли собі харчі, Спаситель не згодився з їх пропозицією і запропонував їм знайти поживу для людей. Цим Христос хотів сказати, що Йому не байдужа доля людини, що Бог ніколи не залишає людину один на один з її проблемами, а завжди готовий переживати труднощі разом з нею.


Чудо п’яти хлібів має подвійне значення. Найперше, це черговий образ і заповідь установлення Христом майбутнього таїнства Євхаристії, цього невичерпного джерела духовної поживи і помочі для християн. По-друге, це запрошення людей до співпраці з Богом через молитву і святі таїнства для ощасливлення свого щоденного життя.


Ісус, оздоровивши хворих, захотів сам нагодувати їх, чудесно розмноживши п’ять хлібів і дві риби. І це сталося не випадково. Бо хліб, це плід праці людських рук, символ людського життя. Розмноживши чудесно хліб, плід людської праці, цим жестом Христос хотів сказати, що Божа поміч людям потребує певної участі людини, щоб вона вийшла назустріч Богу. Бог завжди готовий і хоче помагати людям у житті, але людина повинна зі своєї сторони зробити крок до Бога: просити Його про поміч і бути готовою цю поміч від Бога прийняти. Він хоче, щоб ми приносили Йому в молитві хліб нашого щоденного життя: наші труднощі, клопоти, переживання, а Він прийме і перемінить їх у духовну поживу для нас у вигляді різних ласк і дарів Святого Духа. Які ж умови повинна сповнити людина, щоб впевнено отримати поміч від Бога? Це співпраця з Богом через дотримання заповідей, добрі вчинки, побожне життя, тобто надія душі на Бога, це молитва і святі таїнства. Вони свідчать про відкритість людської душі на Бога. Часта молитва християнина і прийняття Святих Тайн є знаком його готовності прийняти Божу поміч. Це також віра і любов до Бога.


Чому так важлива віра і любов? Ісус Христос зробив чудо п’яти хлібів, щоб ним пробудити і зміцнити віру апостолів і людей у себе як правдивого Месію. Світло віри допомагає людині розпізнавати знаки Божої любові – помочі, а любов дозволяє приймати їх і з них користати. Бажаю всім щедро наповнитися світлом віри і любові, щоб могти Божу поміч щодня відчувати і щедро користати з неї.


о. Михайло Чижович, редемпторист