«Тільки любов надає усьому вартість» - 500 років з дня народження святої Терези Великої (з Авілі)


28 березня 2015 року минає пів-тисячоліття з дня народження великої слуги Божої – святої Терези Авільської.

Народилася майбутня свята 28 березня 1515 р. в Гатарендурі (Авіля) в Іспанії. В історії Вселенської Церкви св. Тереза від Ісуса або св. Тереза Велика (для розрізнення від святої Терези з Лізьє званої Мала Терезка) зарекомендувала себе як містичка, письменниця і богослов контемлятивного життя. Була також реформаторкою ордену кармелітів й разом із святим Іваном від Хреста вважається засновницею босих кармелітів. Тереза з Авілі померла 4 жовтня 1582 року в Альба де Тормес (Іспанія). Її свято визначене Церквою на день 15 жовтня. У 1614 р. Тереза була беатифікована Папою Павлом V, а 1622 р. – канонізована Григорієм XV. У 1970 р. Папа Павло VI проголосив її разом зі святою Катериною Сієнською Вчителем Католицької Церкви. Тереза є почитана рівно ж як «доктор Молитви». Іспанська свята є визнаною покровителькою письменників, хворих, матерів, тощо. В іконографії св. Тереза зображається у кармелітанському габіті. Її атрибутами є: ангел, що пробиває її серце стрілою любові, голуб, хрест, перо, книга, тощо.

Тереза займає виняткове місце серед авторів містичного богослов’я. У всіх своїх працях дотичних містики описує свої особисті пережиття. Відомими творами Терези від Ісуса є: «Книга життя» (духовна автобіографія, 1567 р.), «Внутрішній замок» (1577 р.), «Дорога досконалості» (1566-1582 рр.), «Книга фундації» (1573-1582 рр.), «Медитація над Піснею Пісень» (1567 р.).

Для нас, редемптористів, св. Тереза Авільська є передусім «особливою покровителькою нашого Згромадження», так як її визнав св. Альфонс Ліґуорі. Святий Альфонс мав велику набожність до св. Терези з Авіли, часто їй поручався і згадував при різних нагодах, зокрема у своїх численних творах і листах. Заступництву св. Терези Альфонс також віддавав апостольські праці свого місійного Згромадження.

З певністю можна ствердити, що для святого отця нашого Альфонса, свята Тереза була духовним авторитетом, поряд з такими великими святими як, Ігнатій Лойола, Франциск Салезій, Филип Нері, тощо.

Цікаво, що 15 жовтня, день пам’яті святої, в часи св. Альфонса, був днем рекреації у Згромадженні редемптористів. Наступні покоління редемптористів перейняли цю традицію. Наприклад, святий Ґерард любив і почитав св. Терезу. В одному з його листів є фрагмент, де він просить одну сестру-кармелітку прислати статуетку св. Терези з Авілі («До сестри Марії від Ісуса», 01.04.1752).

П’ятсотлітній ювілей з дня народження Терези Великої є для нас сприятливим часом і ще однією доброю нагодою щоби глибше запізнатися з духовністю відважної реформаторки Кармелю.

Свята Терезо з Авіли, покровителько Згромадження редемптористів, молися за нас!

бр. Назарій Ланько, редемпторист