Місця народження і поховання редемптористів Львівської Провінції


В 2013 р. Львівська Провінція Згромадження Найсвятішого Ізбавителя святкувала величний ювілей – 100 років від заснування. В далекому 1913 році 21 серпня до Галичини прибуло 8 редемптористів із Бельгії: шість священиків та двоє братів. Протягом останніх сто років існування редемптористів в Україні багато українців зголошувалось до Згромадження, та чи мало інших бельгійців прибувало в Україну. Не всі, звісно, залишались в монастирі. Однак, не мало було тих, хто вступивши до монастиря, залишались вірними своєму покликанню до кінця свого життя. Саме про них та в їхню честь це маленьке дослідження.
Без сумніву, що Господь кличе людину до життя і служіння в монастирі. Але Господь завжди діє в світі через людей. Щоб людина прийшла до конкретного монастиря, вона повинна щось про нього знати, чи хтось мав би їй на монастир вказати. Найчастіше це відбувається у той спосіб, що ченці поселяються в певному місці і тоді з околиць до монастиря можуть зголошуватись молоді люди. Або ж, як у випадку редемтпористів, два наступні способи: проповідуючи місії та реколекції по різних парафіях, своїм служінням ченці зацікавлюють та збуджують бажання інших вступити до монастиря; пропонуючи юнакам навчання у школі, яка діє при монастирі, де вони могли б отримати середню освіту, а поряд із тим запізнатись із монастирським життям, що б зродило у серці покликання до монашого життя.
Оскільки редемптористи прибули до Галичини із Бельгії і, по суті, були чужинцями (мова, обряд, ментальність), то для успіху їхньої місії в служінні українцям необхідним було шукати покликаних до монастиря серед місцевого населення. І редемптористи використовували всі три перераховані вище способи. Та найефективнішими виявились все ж два останні: місії та реколекції по різних парафіях, а також школа-ювенат. В час підпілля (1946-1989 рр.), коли були виключені всі три можливості, діяв індивідуальний підхід: безпосереднє знайомство із редемптористом, який служив у підпільній Церкві
З 1913 року і до сьогоднішнього дня (липень 2015 р.) у Львівській Провінції служило 117 ченців (ті, що вже померли): 27 бельгійців - 23 священиків та 4 братів; 90 українців - 8 єпископів, 58 священиків та 24 братів.
Продовження читайте тут.