Історія появи і культу Матері Божої з Люрду


«Не можу обіцяти, що я вас зроблю щасливою на цьому світі, але на другому – так»


1858 року Мати Божа об’явилася убогій пастушці, св. Бернадетті Субіру, в Гроті Массабільській у Люрді, містечку на півдні Франції. Ця подія згодом набрала світового розголосу і Люрд перетворився на одне з найбільших паломницьких місць християн.


У періоді з 11 лютого до 16 липня 1858 року Марія об’явилася 18 разів, закликаючи до молитви і покути. Цікаво що, саме об’явлення відбулося на четвертий рік, після проголошення Папою Пієм IX догми про Непорочне Зачаття Пречистої Діви Марії. Під час 16 об’явлення 25.03.1858 р. Діва, нарешті, сказала своє ім’я – «Я – Непорочне Зачаття», що власне підтвердив вище згаданий догмат.


З історії появи відомо що, 11 лютого 1858 року Бернадетта Субіру з сестрами і приятелькою пішла до Старої Скали – Массабіллє – у пошуках хмизу. Коли дівчина була одна, враз почула дивний звук подібний до шуму вітру і побачила світлість, з якої показалася постать «Гарної Пані» з вервицею в руках. Відтоді об’явлення повторювалися.


Бернадетта розказала про це об’явлення приятелькам, а ті розповіли про це сусідам. Родичі не повірили Бернадетті, вважаючи що вона говорить неправду; заборонили їй ходити до гроти, в якій мала показатися їй Мати Божа. Однак, невдовзі змінили своє рішення, бачачи що Бернадетта дуже змарніла.


14 лютого дівчина найперше пішла до храму і взяла із собою свячену воду. Коли прибула до гроти, був вже післяобідній час. Коли під час відмовляння вервиці знову об’явилася Мати Божа, Бернадетта за порадою друзів, покропила таємничу появу і вимовила слова: «Якщо приходиш від Бога, приближся; якщо від сатани, іди геть!». Пані, посміхнулася, приблизилася аж до краю гроти і відмовила вервицю.


18 лютого Бернадетта подалася до гроти з двома знайомими з родини Субіру. Цього разу Мати Божа попросила дівчинку, щоб приходила на це місце протягом 15 днів. Відомість про це розійшлася з блискавичною швидкістю по усьому містечку. 21 лютого, у неділю, до гроти массабельських скель прийшло кілька тисяч людей. Повна смутку Мати Божа заохотила Бернадетту, щоб молилася за грішників. Цього дня, коли Бернадетта виходила після обіду з костелу, була затримана комендантом місцевої поліції і піддана слідству. Наступного дня, коли дівчинка йшла до школи, їй почали докоряти, що впровадила стільки замішання своїми об’явленнями. 


23 лютого Мати Божа поновно з’явилася і поручила Бернадетті, щоб пішла до місцевого пароха і попросила його, щоб тут побудували на Її честь каплицю. Второпний парох, після пильної екзаменації 14-літньої дівчинки, сказав до Бернадетти: «Ти сказала, що у стіп тої Пані, у місці, де об’являється, є кущ дикої троянди. Попроси Її, щоб сказала тій галузці розквітнути». При найближчому з’явленні Матері Божої Бернадетта повторила слова пароха. Пані відповідала усмішкою, а потім зі смутком вимовила слова: «Покути, покути, покути». 


25 лютого Богородиця сказала до Бернадетти наступну просьбу: «А тепер йди до джерела, напийся з нього і обмийся у нім». Це джерело чудесним способом виникло, коли дівчинка почала розгрібати землю у місці, на котре вказала гарна Пані. Згодом виявилось що вода у джерелі має цілющі властивості; наявні численні свідчення оздоровлень на душі і на тілі. 


27 лютого Мати Божа ще раз сказала до Бернадетти про те, що на даному місці має повстати каплиця. 1 березня 1858 року поручила Бернадетті, щоб молилася і надалі на вервиці. 2 березня Мати Божа виразила бажання, щоб до гроти була організована процесія. Опісля наступила довга перерва в об’явленнях. Тільки 25 березня, на свято Благовіщення у Римо-Католицькій Церкві, Бернадетта знову побачила Матір Божу. Коли ж запитала Її про ім’я, отримала відповідь: «Я є Непорочне Зачаття». Наступне об’явлення мало місце 7 квітня. Останнє ж з’явлення Богородиці у Люрді було 16 липня, на свято Матері Божої з гори Кармель. 


18 січня 1862 року комісія єпископа з Таргес після багатьох досліджень видала декрет, що можна вірити об’явленням, які відбувалися у Люрді. У 1864 році отець Пейремал розпочав будівництво святині у Люрді. У 1875 році урочисто посвятив її архиєпископ Парижа Жіберт. У цій урочистості взяло участь: 35 архиєпископів і єпископів, 3 тис. священиків і 100 тис. вірних. У 1891 р. Лев XII встановив свято Об’явлення Матері Божої у Люрді, яке св. Пій X у 1907 р. поширив на усю Церкву. Культ почитання Люрдської Богородиці дуже швидко розвинувся по всьому християнському світі, зокрема у Західній Європі. Поширеним явищем стало будівництво так званих «люрдських грот».

 

Люрдська грота у Лювені (Бельгія)


На сьогодні Люрд є відомим паломницьким місцем, до якого прибувають тисячі людей, щоб звеличити Матір Божу як Зцілення Хворих.  Значення Люрдських подій у далекому 1858 році на сьогодні як ніколи актуальне, адже вони вказують і приводять нас до постаті Богородиці. Мати Божа у Люрді через св. Бернадетту Субіру просила про молитву за грішників, молитву яка була б поєднана з жертвою. У Марії, Матері Ісуса Христа повинні ми шукати ліку на наші нужди і болі. Через це об’явлення Господь вкотре промив що Він з людиною, яку хоче спасти через Марію, як Співвідкупительку людського роду. Приклад і слова Богородиці в Люрді повинні також нас заохотити до молитви, молитви довірливої і витривалої.   



Доля ж Бернадетти склалася наступним чином. Вона вступила у 1866 році до монастиря Нотр Дам де Неверс і там померла на турбекульоз у 1879 р. у віці 35 років. Пій XI  у 1925 році її беатифікував, а в 1933 – канонізував. День пам’яті Бернадетти Субіру – 16 квітня. Мощі святої зберігаються нетлінними.


Свято Матері Божої Люрдської у Католицькій Церкві згадується 11 лютого, у день першого об’явлення Богородиці у Люрді.


Мати Божа з Люрду, молися за нас!