Собор Пресвятої Богородиці


Мт. 2, 13-23. 
Устань, візьми дитятко і його матір, і втікай у Єгипет

У другий день Різдвяних свят ми вшановуємо опікунів Ісуса Христа: Його Матір – Пресвяту Богородицю і святого Йосифа – обручника Пречистої Діви Марії. Цим ми вшановуємо всю Пресвяту Родину – Ісуса з Марією і Йосифом, як досконалий приклад правдивої християнської родини. Вшанування Марії і Йосифа ще раз вказує на родинний характер таїнства Різдва Христового. Життя Марії і Йосифа є для нас чудовим прикладом того, як ми можемо і повинні будувати свій родинний зв’язок з Богом. 

Дивлячись на приклад їхнього життя, можемо взяти для себе кілька важливих порад: 

- шукаючи у житті щастя, миру і радості, ми повинні, як Марія і Йосиф, старатися пам’ятати про Божу присутність у своєму житті. Де б ми не були і що б не трапилося в житті, Христос завжди є з нами. 

- будуючи своє земне і духовне життя разом з Богом, старатися виконувати передусім Божу волю, як надійний його фундамент. 

- зв’язок з Богом потрібно будувати в дусі взаємної любові і служіння, щоб він був надійною основою життя, щоб любов зближала нас взаємно. 

- відкритість і взаємне довір’я дають нам впевненість, силу легко подолати труднощі у дорозі до Бога, до щастя. 

Дотримуючись цих умов, ми зможемо справді відчути себе дітьми Божими, близькими до Бога, Його доброти, а не рабами Божих законів і невільниками страху перед Божою справедливістю. Бо все, що траплялося у житті Пресвятої Родини, вони переживали разом, спільно ділили хвилини смутку і радості, прикрості і щастя. 

Приклад життя Марії і Йосифа, їх тісний зв’язок любові з Ісусом, нехай допомагають нам ще більше відкритися на Бога, щоб ця відкритість зміцнила наше довір’я Божій любові, доброті і милосердю, зміцнювала відкритість і довір’я один до одного, була свідченням того, що ми справді відчуваємо себе Божими дітьми, членами Божої родини, дітьми Небесного Отця. Амінь. 

о. Михайло Чижович, редемпторист