Неділя по Різдві Христовім


Мт. 2, 13-23
Ангел Господній з’явився у сні Йосифові

У Євангелії цієї неділі, яка називається – неділя по Різдві, євангелист Матей розповідає про долю Ісуса у перші тижні його земного життя: убожество, терпіння, а зокрема переслідування і втечу до Єгипту разом з опікуном Йосифом і його Матір’ю Марією. Як бачимо, Ісус переживав все те саме, що переживає кожен з нас у цьому земному житті. Опис втечі святої родини до Єгипту показує, як Небесний Отець опікується своїм Сином. У розповіді про втечу Йосифа з Ісусом і Марією до Єгипту важливою річчю є те, що Бог надає свою поміч не безпосередньо, а часто через посередників: людей, ангелів, а зокрема у снах. Апостол Павло пише про це так: „Багато разів i багатьма способами Бог говорив колись до батьків наших через пророків. За останніх же цих днів Він промовляв до нас через Сина” (Євр.1, 1-2).

І сьогодні Бог іноді промовляє до людей через сни. Однак сни декому завдають більше  клопотів, ніж різні життєві справи.

Розважмо, як правильно ставитися до снів, що означають сни і яке їхнє походження.

Найперше треба сказати, що снів не потрібно боятися. Снам не потрібно надавати якогось магічного значення, вбачати в них обов’язково нещастя, або дію злих сил. Багато людей негативно оцінюють сни, бо вважають їх провісниками якоїсь біди чи нещастя.

Сни можуть мати подвійне походження: є природні сни або надприродні - пророчі.

Сни часто є відтворенням певних життєвих подій, зокрема сильного емоційного пережиття, які стаються під час дня. Інформація про ці події відкладається у підсвідомості людини і виринає з підсвідомості у нічному відпочинку у вигляді снів. Отже, сни, є відтворенням минулих подій, які мали сильне емоційне забарвлення.

Якщо у сні з’являються наші померлі родичі, то це може мати подвійне значення:

- це означає, що померлі потребують нашої допомоги – молитви, духовної поживи, оскільки душі померлих в чистилищі вже не можуть самі випросити собі у Бога ласку милосердя і прощення гріхів. Цю ласку можуть надати їм люди, що живуть на землі.

- з’явлення померлих родичів у сні може бути для нас певною пересторогою чи захистом від можливих випробувань, нещасть, підступів злого духа. Цим вони закликають нас до більшої пильності у житті, ревнішої молитви, надії на Бога – духовного зміцнення.

У подружжі Тимофія і Ольги народився син Денис. Батько був затятим атеїстом і не дозволив христити дитину. Після народження син часто хворів і, проживши два роки, помер. У першу річницю смерті сина, Тимофій і Ольга збиралися поїхати на могилу сина. Тато перед дорогою приліг на диван і заснув. Тоді йому приснився сон і він побачив гарний сад, багато дітей, а в кінці саду свого сина Дениса, який сидів під кущем увесь в поросі. Коли тато запитав, чому він не бавиться разом з дітьми, син відповів: „Мене туди не пускають, бо я не хрещений”. Після цих слів батько пробудився, а пізніше навернувся до Бога, покаявся за свої гріхи, охрестився, взяв шлюб зі своєю дружиною.

Прикладом Божого способу сприйняття і розуміння снів є святий Йосиф. Як бачимо в Євангелії, Йосиф одержує наказ від Бога про втечу до Єгипту під час сну, коли його свідомість напівприспана, а виконання наказу має бути свідоме, рішуче і негайне. Однак він був чуйним на голос Божий не тільки вдень, але й вночі, так що Бог міг сміло кожної миті наказувати, бо Йосиф завжди слухняний, і після одержання наказу не дрімає. Такою поведінкою Бог виховує в нас покору, щоб ми не покладали надії на себе, а лише на Господа Бога.

Бог дає наказ Йосифу серед ночі, під час сну і відпочинку, коли-то людині найтяжче взятися до праці. Але тут проявляється дух Євангелії, яка вимагає від нас постійного чування і готовності виконувати Господню волю.

Роздуми про сни пригадують нам про важливість стану святості, досконалості нашого духовного життя, наповнення душі різними дарами Святого Духа, які допомагають нам орієнтуватися в житті.

Нехай сни будуть для нас спонукою до освячення, поглиблення духовного життя, нагодою здобути нові ласки і дари Святого Духа, щоб могти краще розпізнавати і розуміти знаки, з допомогою яких Бог об’являється нам, промовляє до нас, посилає нам свою поміч і опіку і вповні використати їх для свого добра. Все це має зміцнювати наше довір’я Божому провидінню, яким Бог безпечно провадить нас через земне життя до вічного щастя.

о. Михайло Чижович, редемпторист