Воскресіння Господнє


1. Подія Воскресіння Ісуса Христа завжди була і сьогодні залишається особливою для кожного християнина. Роздумуючи над глибокою духовною суттю цього дивовижного Таїнства, ми проводимо своєрідну паралель на нинішні часи, зокрема на ці складні і небезпечні процеси, які відбуваються у нашому суспільстві і в цілому світі. Йдеться про жорстокі воєнні конфлікти, які приносять нещастя, численні людські жертви, порушують мир і спокій людей. Ця велика біда не обминула і нашу Україну, особливо її східні терени.

Людство постійно потребує і шукає миру і щастя. Стає очевидним, що людські старання зробити щасливим життя на землі не завжди приносили успіх, оскільки моральна і духовна спустошеність людини, її жорстокість, ненависть, прагнення матеріального збагачення спричиняють руйнування встановленого Богом порядку, викликають дисгармонію між людьми.

2. Ісус Христос став тим, хто приніс людям довготривалий мир і щастя. Своїми стражданнями і смертю Він знищив найбільше зло у світі – гріх, а одночасно переміг джерело цього зла – диявола. Бо саме гріх, особливо гордості, є причиною неспокою у серці людини, що негативно позначається на її житті. Христос приносить справжній мир тим, хто покладає надію на Нього. Божий мир полягає не лише у заспокоєнні емоцій і почуттів, а заспокоює найглибші потреби людської душі. Тому Христос - це справжній миротворець, а Христова Пасха, це всесвітнє свято Божого миру, бо Христос воскрес для спасіння всіх людей і цим переміг гріх – ворога миру на землі. Гріх - це найбільше зло у світі, бо він віддаляє від нас найбільше добро – Бога, джерело всякого добра у світі, та нищить найбільшу нашу цінність – безсмертну душу. Про це говорить псалмопівець так: „Відступи від зла й чини добро, шукай миру та його тримайся!” (Пс. 34:15).

3. На Тайній вечері перед своїми страстями Ісус сказав до апостолів такі слова: „Мир залишаю вам, мій мир даю вам; не так, як світ дає, даю вам його. Хай не тривожиться серце ваше, і не страхається!” (Ів. 14:27). І цим миром є не просто якийсь Божий дар, але сам Христос і Його любов. Хто тісно єднається вірою і любов’ю з Ісусом Христом, той знаходить цей справжній мир, спокій у серці і в житті. Цю правду потверджує апостол Павло словами: „Оправдані ж вірою, ми маємо мир з Богом через Господа нашого Ісуса Христа” (Рим. 5:1).

Усяке зло, яке існує у світі, часто має своє джерело в серці людини, як каже Христос: „З повноти серця уста промовляють”. А коренем цього зла є гріх. Тому мир у світі буде тоді, коли він настане у серці людини, якщо Христос очистить його з бруду гріхів, вчинить його джерелом свого миру, наповнивши своєю чистою любов’ю.

Апостол Павло в одному із листів так описує земну місію Христа: „Він прийшов звістувати мир вам, що були далеко, і мир тим, що були близько” (Еф. 2:17), „Бо він - наш мир, він, що зробив із двох одне, зруйнувавши стіну, яка була перегородою, тобто ворожнечу, - своїм тілом” (Еф. 2:14).

4. Сьогодні, коли військова агресія Росії хоче знищити нашу державу і народ, ми в особливий спосіб відчуваємо потребу миру. В нашій душі дуже часто виникають запитання: коли настане мир в Україні? Як здобути цей мир? Хто може повернути мир нашому народові? І відповідь є одна: Ісус Христос є тим миротворцем, хто зможе надійно захистити нас від цього ворога і повернути нам довгоочікуваний і тривалий мир, якщо ми увіруємо в Нього і довіримося Йому щирою і витривалою молитвою, повною надії на Його милосердя.

ПРИКЛАД. На морі корабель потрапив у сильний шторм. Величезні хвилі кидала його у різні сторони і кожної хвилини була загроза, що вони перекинуть його. Всі пасажири були перелякані, хвилюючись за своє життя. Серед загальної паніки на палубі появилась маленька дівчинка, дочка капітана, і запитала у присутніх, хто стоїть при штурвалі. Їй відповіли, що сам капітан. Лице дівчинки відразу повеселішало, страх зник з нього, і вона переконливо сказала: „Якщо тато біля штурвалу, я можу йти спокійно спати. Все буде добре”. Вона була переконана у здібності свого тата, що він безпечно випровадить корабель з бурі.

5. Дорогі друзі! Якщо Небесний Отець керує і опікується нашим життям, тоді можемо бути спокійними, Він проведе нас щасливо через усі життєві бурі і незгоди. Отже, наш пошук миру у серці, в житті і у світі буде успішний, коли ми будемо шукати найперше Христа, сповнення Божої волі, довіримося Його провидінню. Тільки Христос може принести нам справжній мир, і у цьому запевнює нас святий Павло, кажучи: „І мир Божий, що вищий від усякого уявлення, берегтиме серця й думки ваші у Христі Ісусі” (Фил. 4:7).

Великдень, це велике і найбільш радісне свято для християн. А там, де радість, там панує мир у серці. Тож нехай воскреслий Ісус Христос розвеселить тих, що сумують, скріпить сили немічних, потішить одиноких. Нехай панує мир і злагода поміж нами. Зі святковим настроєм піднесімо угору серця і з радістю співаймо: „Христос бо воскрес - радість вічна”.

Христос воскрес!

о. Михайло Чижович, редемпторист