Юначе, кажу тобі, встань!


Ісус Христос прийшов у світ, щоб показати, як сильно Бог нас любить. Він милосердиться над кожним, хто до Нього приходить: допомагає потребуючим, оздоровляє недужих, воскрешає померлих. Немає такого людського горя, яке б залишилось Ним непоміченим. Чи може бути таке добро, яке Христос не зробив би для людини?.. Цей правдивий образ Бога ми відкриваємо через читання Слова Божого, молитву і слухання голосу свого сумління.


Юність - один з найпрекрасніших періодів життєвої дороги людини. Молода людина стоїть на порозі дорослого, самостійного життя. Перед нею  відкриваються великі перспективи, захоплення і радості цього світу, огортає велике бажання пізнати все і відразу, щоб бути дорослим і виглядати сучасним в колі своїх однолітків. Закохуючись у цей світ, ми забуваємо про хитрого лиса і злого вовка, про якого ще не так давно нам в казках розповідали батьки.


Коли ми потрапляємо в обійми лютого ворога, спочатку видається, що ми граємось з невинним лагідним ягнятком. Однак, як тільки ми піддаємось цій омані, відразу виявляється вся його злоба і наша приреченість бути пожертими лютим звіром. Наш спротив і бажання вирватись після декількох невдалих спроб закінчуються зневірою і відчаєм, що призводить до погибелі нашої душі і тіла. Ось яка велика небезпека нашої незрілості в юності і нерозуміння того, що таке зло і до чого воно веде! Так обманута ворогом, молода людина губить ціле своє життя і не може дати собі відповідь на питання: «Чому так важко жити?»


Мертвий юнак з євангельської історії невідомо з яких причин втратив життя.  Можливо, він боровся з ворогом, про якого ми говорили вище, але так і не зміг здолати його своїми силами. І ось тут могутня молитва і сльози матері привели його до зустрічі з Христом, з правдивим Життям, з Тим, Хто має силу і владу визволити, оздоровити і воскресити з мертвих. Зустріч з Христом воскрешає юнака, визволяє його з оков смерті і гріха, оздоровляє його на душі і тілі, робить переможцем над самою смертю.


Дорога молоде, шукай зустрічі з Христом на дорогах свого життя. Це найважливіша, найцінніша, найрадісніша пригода, яка може з тобою трапитись. Тоді ти знайдеш всі задоволення і правдиві радості, які ніколи не минають. Не бійся ворога, який, як лев ревучий, хоче нас пожерти (пор. 1 Пт 5, 8), але коли його зауважиш, відчуєш на собі його злобу і ненависть, не падай у відчай і зневіру. Адже маєш доброго Заступника - Ісуса Христа, який сильніший, ніж будь-який ворог. Він могутніший від самої смерті, яка не змогла Його утримати.


Тож взиваймо безустанно до Христа в молитві, шукаймо зустрічі з Ним в Божому Слові, відкриймо наші серця для тих, хто знаходиться поруч. Тоді кожен з нас, немов той юнак з євангельської історії, зможе почути спасенні слова нашого Господа: «Юначе, кажу тобі, встань!» (Лк 7,14).


о. Віталій Котик, редемпторист