Тільки віруй, і Він допоможе!


У сьогоднішньому Євангелії ми бачимо Ісуса та його учнів в оточенні великого натовпу людей. Усі бажають подивитись на того чудесного Раббі, який одним словом проганяє злих духів, оздоровляє прокажених та виліковує невиліковні хвороби. Слава про Нього ширилась із блискавичною швидкістю. Ісус є ніщо інше, як нова сенсація. Напевно, більшість людей прийшла із цікавості або ж у надії побачити нове чудо. Вони бачать у Христі «Чудесного Лікаря» чи то «Мага», однак не Відкупителя-Месію. У цей момент крізь галасливий натовп проштовхується аристократично одягнутий Чоловік – голова синагоги Яір. Він припадає до стіп Христа та благає Його про допомогу. Натовп людей спостерігає крайньо драматичне видовище: доволі таки відома особистість відкрито упокорюється перед Христом із Назарету і це при тому, що книжники та фарисеї готові вже були розправитись з Христом. Однозначно, йому було байдуже, що скажуть люди, оскільки йшлося про життя його єдиної дочки. Яїр просить Христа піти з ним та зцілити його єдину дитину.


У цей момент, коли життя його дочки, немов секундна стрілка, наближається до кінця, серед натовпу відбувається ще одна подія: одна жінка прагне лише доторкнутись до Христа, щоб зцілитись: «Аж тут жінка якась, що була хвора дванадцять років на кровотечу й витратила на лікарів увесь свій прожиток, і ніхто з них не міг її оздоровити, підійшовши ззаду, доторкнулась краю його одежі й умить стала здоровою - спинилась її кровотеча». Напевно, ця жінка багато чула про чудеса, які робив Христос, і, що більше, вона розуміла, що Він є єдиний Лікар, який їй допоможе. Однак згідно старозавітних приписів, їй було заборонено будь-кого торкатись. Але її віра є більшою за страх перед покаранням: «Побачивши жінка, що не втаїлася, тремтячи підійшла й упавши йому до ніг, призналася перед усіма людьми, чому до нього доторкнулась і як негайно одужала». Проте замість докору вона почула від Христа: «Збадьорся, дочко! Віра твоя врятувала тебе; йди з миром!»  І в цей час надходить новина з дому Яїра: “Твоя дочка померла, не турбуй більш Учителя”. Але Ісус обіцяв допомогти, і що більше, Він прагне, щоб у Ньому впізнали того Доброго Пастиря, який прийшов, щоб віднайти загублених овечок. Однак Христос не маг, тому вимагає від Яіра одногó: «Не бійся, тільки віруй, і врятована буде». У присутності своїх трьох учнів та батьків померлої Ісус бере її за руку, говорячи: «Таліта Кум!» Дівчино, пробудися! - саме так перекладено ці слова з гебрейської мови. Дорогі у Христі, це слово «Таліта» у гебрейському оригіналі означає «Ягнятко-Овеча». Христові слова мали б звучати: «Ягнятко, пробудися!» Скільки тепла та відкупительної любові в цьому заклику! Почувши голос Пастиря, дівчина вмить піднялась. Важко передати радість батьків та здивування сусідів.


Однак запитаймо себе: що означає ця євангельська розповідь для мене? Чи не повинні ми брати за приклад Яїра та кровоточиву жінку? Так, від них ми повинні вчитись покладати усю надію лише на Христа, наполегливо шукати Його та благати допомоги у конкретних важких ситуаціях нашого життя. «Не лякайсь, тільки віруй, і буде спасенна вона». Ці слова Відкупителя звернені і сьогодні до кожного з нас. Тільки віруй, і Він допоможе!

 

о.-д. Мирон Шевчук, редемпторист