Проповіді

RSS FEED
  • Успіння Пресвятої Богородиці

    Великою була жертва Марії – повна посвята Богу і Його волі в день Благовіщення: Це я, слугиня Господня, хай мені станеться по слову Твоєму” (Лк. 1,38), - і велика нагорода в небі, бо була взята з тілом і душею до неба. За земного життя Марія була поруч з Ісусом, брала участь у Його приниженнях і стражданнях, тому в небі бере участь у вічному щасті і славі свого Сина.

  • Неділя 12-та по Зісланні Святого Духа

    Щоб наше духовне життя і молитовні старання були плідні, а зокрема запевнювали нам життя вічне, дбаймо найперше про любов Бога, довіряймо себе і наше життя Його любові і милосердю, а Він подбає про вирішення проблем нашого життя і спасіння душі. 

  • Преображення Господа нашого Ісуса Христа

    Подія Преображення Ісуса на горі навчає нас, що щастя людини з Богом потребує духовного зросту, тобто пізнати Бога, пізнати себе, зрозуміти, що все в житті походить від Бога, дане мені для мого добра. Для духовного зросту треба прикласти зусиль, жертвувати час на молитву, зректись грішного я, тілесних пристрастей.

  • Неділя 10-та по Зісланні Святого Духа

    Євангеліє цієї неділі пригадує нам цю просту істину, що духовне життя християнина - це боротьба з силами сатани під видом злих думок, бажань, грішних почуттів. Бог іноді випробовує людину для її добра, щоб краще пізнала себе і Бога, зросла у вірі, надії, любові, довір’ї до Христа.

  • Неділя 9-та по Зісланні Святого Духа

    Христос, випробовуючи душу людини, випробовує надійність її приготування до життя вічного. У випробуваннях люди часто запитують: Чому? Для чого це сталося? Яке воно має значення для мене? Випробування допомагають людині краще пізнати себе і пізнати Бога, відчути його потребу у житті, зміцнити віру, надію в Бога.


  • Неділя 8-ма по Зісланні Святого Духа

    Чудесне розмноження Ісусом Христом п’яти хлібів і двох риб - це ще одне потвердження того, що Бог справді дбає про духовні і тілесні потреби людей, опікується ними. Коли апостоли запропонували Ісусові відпустити людей, щоб самі знайшли собі харчі, Спаситель не згодився з їх пропозицією і запропонував їм знайти поживу для людей. Цим Христос хотів сказати, що Йому не байдужа доля людини, що Бог ніколи не залишає людину один на один з її проблемами, а завжди готовий переживати труднощі разом з нею.

  • "Вони розголосили чутку про Нього"

    Коли людина щиро навертається до Бога, духовно прозріває, отримує від Нього щедрі дари мудрості, світлого розуму, любові, так багато, що не може їх довго скривати, затримати для себе і радо ділиться ними з іншими, бо їх прояви бачать інші люди у словах і поведінці наверненої особи. Відчуваючи в собі силу Божої любові, така людина починає ділитися нею з ближніми.

  • Принесли до нього розслабленого

    Деякі люди, звертаючись до Бога по допомогу, часто хочуть від Нього швидкої, чудесної відповіді без особистої зміни. І хоч Бог не завжди робить видимі чуда в нашому житті, Бог часто робить і хоче творити чуда віри – силою нашої віри і витривалої, терпеливої молитви оздоровляє і навертає нас чи наших ближніх, за яких молимося, коли змінюється наша поведінка, ставлення до ближніх і до Бога. 

  • Відпускаються тобі гріхи твої

    Звернувшись до розслабленого словами, відпускаються тобі гріхи твої, Ісус зазначив тим, що його душа також хвора, і гріхи є причиною його тілесної недуги, а очищення їх є невідкладною умовою його тілесного оздоровлення. Ісус не може оздоровити тіла, коли душа є в гріхах. Бо ласка і гріх не можуть існувати разом. Щоб оздоровити людину з тілесної недуги, Ісус найперше оздоровляє душу з недуги гріховної силою любові, наближає людину до себе – джерела всякого оздоровлення.

  • Святість можлива для всіх

    Четверту неділю після Зіслання Святого Духа наша Церква рішенням єпископів присвятила вшануванню всіх святих українського народу. У цей день ми вшановуємо святих нашого народу, наших духовних синів і дочок, котрі своєю молитвою, прикладом і святістю життя духовно утверджували українську Церкву, зміцнювали її дух, поширювали, захищали зокрема в часи лихоліть, ворожих нападів, жертвуючи для цього навіть власне життя на вівтар єдності нашої Церкви, свободи українського народу. 

Сторінка:   «    <  2627282930  >    »